Ik ben mijn doel in het leven

Je leeft zoals je denkt dat het hoort en wat er van je verwacht wordt. Je loopt regelmatig je eigen gevoel voorbij, staat er soms niet eens bij stil en je staat altijd klaar voor een ander. Je zet de taken die je voor jezelf op de planning had gezet, zo opzij voor een ander en je wilt niet klagen maar dragen. Komt dit je bekend voor?

Jezelf centraal stellen wordt vaak gezien als iets egoïstisch of negatiefs. Het tegenovergestelde, je wegcijferen of opofferen, wordt vaak als nobel of als iets moois gezien. Want wat ben je een mooi persoon als je maar voor iedereen klaar staat, je een ander belangrijk vind zonder iets terug te verwachten. Echter is dit de omgekeerde wereld, want de kans dat je op die manier serieus uit je balans raakt is groot. Als je jezelf niet voorop stelt, heb je geen goede basis om te delen of te geven.

Dit kan ook liggen aan je hooggevoeligheid. Veel mensen die hooggevoelig zijn, kiezen eerst voor de ander en dan pas voor zichzelf. Het is een prachtige eigenschap om er voor een ander te zijn, maar het is wel van levensbelang dat je vitaal blijft, dat jouw energie gevoed blijft. Het is belangrijk om jezelf op nummer 1 te zetten, jezelf letterlijk en figuurlijk zelf te voeden en dan kun je delen wat je in overvloed hebt; je energie en aandacht.

 

Wanneer je jezelf op een stevige eerste plaats zet en zorgt dat je je zaakjes op orde hebt, betekent dit dat je je eigen rots kunt zijn in de branding. Je kan dan op jezelf bouwen, maar anderen ook op jou. Een essentieel gegeven is zelfliefde, een belangrijk vertrekpunt in het leven. Zorg ervoor dat je niet afhankelijk bent van anderen voor het hebben van een goed gevoel en je ook eerlijk tegen jezelf kunt zijn om het goede gevoel te krijgen. In dit geval houdt het in dat je stabiel bent en zuiver kunt oordelen en reageren, niet vanuit de wens om anderen te helpen of pleasen. Maak juist gebruik van de overvloed aan energie en wijsheid van het leven.

Wanneer je zeker bent over jezelf, weet wat je aan jezelf hebt en tevreden bent met al je menselijke aspecten, je mentaal opbloeit, groeit en erop vertrouwt dat het leven altijd voor je zal zorgen, ben jij het rolmodel voor degene die dat nog moeten vinden. Je omgeving kan zich dan aan je optrekken, omdat je dan sterk genoeg bent om niet van je stuk afgebracht te worden. Dit zet jou in een positie waarin je moeiteloos kunt geven. Er gebeurt iets moois als je jezelf voorop stelt in jouw leven. Jij bent namelijk degene met de regie over jouw leven. Jij kiest bewust. En vanuit die bewuste keuze ben je meer alert en aanwezig in de dingen die je doet, waar je bent, met wie je omgaat en wat je zegt. Jezelf vooropstellen betekent dat je weet wat je waard bent, en begrijpt dat je de mensen om je heen pas écht iets kunt bieden als je het doet vanuit de liefde die je voor jezelf voelt, en niet omdat je er iets mee probeert te bereiken.

Wanneer je je ook goed voelt over jezelf, dan werkt dit als een domino effect met een gevoel van bevrijding voor anderen. Wanneer je op deze manier leeft, zal het tastbaar en voedend zijn voor iedereen die je ontmoet, op een heel ander en diep niveau. Je zal meer in je kracht staan en meer leven uit de essentie van wie je bent, zodat je meer jou kan zijn. Het is een prachtig gegeven om je hart te volgen en je dromen na te jagen en uit te voeren.

 

Maar hoe pak je deze vorm van zelfliefde aan?  

Wanneer je ervoor kiest om onvoorwaardelijk van jezelf te houden, moet je ervoor kiezen om zoveel mogelijke giftige elementen uit je leven te verwijderen. Ook wel ‘snoeien en snijden’ genoemd. Dat doe je tenslotte ook bij planten wanneer ze even niet meer verder groeien.

Neem voorgoed afscheid van alles wat jou in je groei tegenhoudt. Dit kan een ingewikkelde opdracht voor je zijn omdat dit niet pijnloos zal vergaan. De giftige elementen kunnen bestaan uit vriendschappelijke relaties die je tegenhouden, gewoontes die je ondermijnen, gedrag dat ervoor zorgt dat je niet verder komt met wie je bent en wat belangrijk voor je is. Stop ermee.

 

Dit zal een les voor je zijn, waarin je leert bewust en alert te worden op alles en iedereen die een rol in je leven speelt. Misschien wordt je wel ineens bewust dat die ene vriendin waar jij het zo goed mee voor hebt, maar eigenlijk misbruik van je maakt. Alleen afspreekt met je wanneer het haar uitkomt. Je alleen belt wanneer zij zich eenzaam voelt. Let er wel op dat als dit soort situaties voorkomen, je niet direct iedereen wantrouwt. Zo zwart-wit is het niet. Wanneer je dit ervaart zal het kiezen voor jezelf een uitermate gezonde gewoonte worden, die jou in staat stelt ruimte te scheppen en niet te verdrinken in zaken die je niet dienen.

Tuurlijk is het een enorme luxe om jou in je familie of vriendenkring te hebben en vinden de mensen om je heen het heel prettig dat ze altijd op je kunnen rekenen, je dingen voor ze regelt. Echter ontneem je ze op die manier de ruimte om te ontdekken wat ze zelf kunnen. In principe heeft iedereen het recht en misschien zelfs wel de spirituele plicht om zijn of haar eigen grenzen te vinden. Hierdoor maak je sneller gebruik van verborgen mogelijkheden, creativiteit en of talenten. Als jij er altijd voor ze bent, zullen ze dat nooit zelf ondervinden. Dus zet jezelf op nummer een. Daar wordt iedereen wijzer van. Dus stel je grenzen!

 

Grenzen stellen

Nogmaals, het hoeft allemaal niet rigoureus en het is niet zo zwart-wit. Grenzen stellen helpt je daarbij om dat onderscheid te maken. Sla jezelf niet voor je hoofd dat je van nature een gever bent en makkelijker eerst aan een ander denkt. Dit kan het aard van het beestje zijn en dat is prima. Leer wel van je levenservaringen en zorg ervoor dat je eerst voor jezelf zorgt. Stel jezelf daarom de volgende vragen:

 

  • In hoeverre ben je te toegeeflijk? Neem je je iedere keer voor om ‘nee’ te zeggen waarna je toch weer van alles belooft?

Wanneer je een te grote toegeeflijkheidsdrang bezit, dan kan dit voortkomen uit de angst om niet goed genoeg gevonden te worden. Onder zoek dan voor jezelf, in hoeverre jouw besef van eigenwaarde afhankelijk is van het zorgen voor anderen. Wat houdt jou tegen om je grenzen te stellen?

  • Waar ben je bang voor als je grenzen stelt?

Welke overtuigingen heb jij over jezelf die dit negatief zelfbeeld veroorzaken? Schrijf op wat voor overtuigingen dat zijn en sta er even bij stil. Wanneer er tijdens deze vraag een ongemakkelijk gevoel boven borrelt, weet je gelijk dat je goed zit met de situatie waar je op dat moment aan denkt.

  • Wanneer laat je nog meer over je grenzen gaan?

Welke grenzen stel je wel duidelijk en hoe doe je dat? En welke overtuigingen liggen daaraan ten grondslag?

  • Wat wil je het liefst zeggen tegen degene die telkens over je grenzen gaat?

Wanneer je het antwoord op deze vraag hebt gevonden, kijk dan ook naar het gevoel en de emotie die op dat moment boven komt drijven. Wanneer en bij welke situaties had je dit nog meer? Laat elke emotie die in je op komt dan ook zijn gang gaat, laat het stromen om dit te verwerken.

  • Wat zou je doen als je in je kracht staat?

‘Last, but not least’. Ok, en wat als je dan zover bent om betere keuzes voor jezelf te maken.. Wat ga je dan doen? Welke dromen ga je onvoorwaardelijk achterna? Wat zijn de doelen die je wil bereiken? Wat lijkt jou leuk?

Onthoudt: Niet leven voor doelen, maar jezelf het doel maken van je leven. Het bereiken van je uiteindelijke doelen, dromen en wensen volgen vanzelf. Wees dankbaar voor je gezondheid, je leven op aarde. Wees dankbaar voor de mensen om je heen, de lessen die je leert en de kleinste momenten die je het grootste geluk kunnen bezorgen. Maar bovenal, wees dankbaar voor de prachtige persoon die jij bent.  

 

De redactie van Dit is mijn Toekomst

 
Gerelateerd:
Voedingsconsulente
Voedingscoach

Een voedingscoach helpt bij het verbeteren van je voedingsgewoonten en het bereiken van je gezondheids- en welzijnsdoelen....